Reklama: Bezpečnostní schránka Co to je bezpečnostní schránka.
Navigace: Krkonoše > Články > Vize budoucnosti - Krkonošské metro ?

Vize budoucnosti - Krkonošské metro ?


Krkonošské metro

Krkonošské metro je projekt zaměřený hlavně na ověření nových metod v běžných provozních podmínkách na trati Martinice v Krkonoších - Jilemnice - Rokytnice nad Jizerou. Dráha by se podle představ autorů mohla stát nejen moderní technologickou novinkou co se týče řízení a zajištění železničního provozu, ale zároveň by tu měl být zachován historický charakter staveb a vzezření celé tratě v romanticko-historickém duchu z doby stavby. Projekt počítá nejen s novými zastávkami, ale i s prodloužením tratí do lyžařského areálu Lysá hora nebo dále směrem k Harrachovu;

O založení obecně prospěšné společnosti Krkonošské metro

Základní informace o Krkonošském metru, o. s.

Základní informace o projektu


Vrchlabí bude mít své metro?

Návrhová studie: Trolejbusová doprava v Krkonoších – oblast BENECKO

Do Krkonoš vypustíme tramvaje i soupravy metra, plánují projektanti

Zajímavosti

  • Zrekonstruovaná budova nádraží v Trutnově (foto) (Město TrutnovTrutnov - webkamera Humlnet) je památkově chráněná a roku 2008 získala titul Nejkrásnější nádraží ČR.
  • Stanici Martinice v Krkonoších (mapa) si oblíbili milovníci drážní historie. Je tu dosud v provozu ojedinělý kompletní soubor mechanických návěstidel. Obec Martinice v Krkonoších nemá mnoho skutečných pamětihodností. Zbývá několik původních roubenek, pár božích muk, kaplička Jana Nepomuckého, rybníky a památná lípa. Nic z toho není natolik mimořádné, aby to zaujalo širší veřejnost. Ale je tu jedna překvapivá perla, dosud stojící trochu stranou – zdejší železniční stanice. Davy ji rozhodně nemíjejí, již více než 140 let je důležitou dopravní křižovatkou. V čem spočívá její jedinečnost? Stanice je komplexem historických budov a původního technického a zabezpečovacího zařízení. Podobně zachovalá stanice již nemá na území České republiky obdobu. O velkém zájmu o martinické nádraží svědčí početné návštěvy domácích i zahraničních fanoušků železnice u příležitosti pořádání vzpomínkových jízd parních vlaků. Aby byla zachována původní atmosféra stanice pro budoucí generace, snaží se obec Martinice v Krkonoších o vyhlášení areálu železniční stanice za kulturní památku. 

    Toulavá kamera Čt: Martinice v Krkonoších

 

 

 
© vejacv.albums.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma