Reklama: Bezpečnostní schránka Co to je bezpečnostní schránka.
Navigace: Krkonoše > Články > Novodobá architektura Krkonoš (II.)

Novodobá architektura Krkonoš (II.)

 
     Ilustrační foto Jaroslav Veselý

Výstavba v Krkonoších prodělala za poslední více než století bouřlivý vývoj. V důsledku vzrůstajícího turistického ruchu vznikaly budovy do té doby nebývalých rozměrů a tvarů. Tradici lidového stavitelství začaly překrývat různé slohové a módní trendy, které se střídaly v rychlém sledu. Některé se projevily jen výraznými solitéry, jiné daly vzniknout obecně přijímaným formám, které se v architektuře projevují dosud. Novodobá architektura je v Krkonoších tématem dosud nedostatečně probádaným. Krkonošské muzeum Správy KRNAP připravilo jedno z prvních ucelených shrnutí fenoménu, který si jistě zaslouží další zájem. 

Špindlerův Mlýn na konci 60. a v 70. letech 20. století
Po tvůrčím období 60. let byly možnosti architektů velmi omezené, jednalo se většinou o stavby veřejných budov, avšak návrhy i realizace byly poznamenány špatnou dostupností kvalitních materiálů, technologií a nedostatkem realizačních stavebních firem. Architektonické soutěže byly zcela zrušeny, zakázky byly přidělovány projekčním kancelářím sídlícím v místě plánovaných staveb. Snad nejtěžší bylo vzdorovat politickým tlakům a stranickým zásahům. Ukázky krkonošských hotelů navržených na konci 60. let a v 70. letech 20. století jsou dokladem toho, že architekti i v tomto období dokázali sledovat celosvětové architektonické tendence a individuálně na ně reagovat. Významným přínosem byla pokračující spolupráce s výtvarnými umělci, díky níž v objektech vznikla unikátní výtvarná díla. I v 70. letech si přitom autorské týmy dokázaly prosadit použití kvalitních materiálů, které jsou však v dnešní době bezmyšlenkovitě nahrazovány typizovanými a módním vlivům podléhajícími materiály. Tyto stavby jsou proto v současnosti snad ještě více ohroženy přestavbami a úpravami než objekty, které vznikly v letech šedesátých. Několik zajímavých staveb od známých českých architektů vzniklo ve sledovaném období ve Špindlerově Mlýně: Hotel Adam, Špindlerův Mlýn - Svatý Petr, čp. 267Hotel Esprit, Špindlerův Mlýn - Svatý Petr čp. 78 (fotogalerie), Hotel Horní Pramen Špindlerův Mlýn,  Krausovy Boudy,  Hotel Clarion.

Hotel Horal
Největší rekreační objekt vybudovaný v Krkonoších po 2. světové válce. Je umístěn na jednom z nejkrásnějších krkonošských míst – pod úbočím Kozích hřbetů. Autory projektu byli v roce 1977 Ing. arch. Zdeněk Kuna, Ing. arch. Zdeněk Stupka, Ing. arch. Milan Valenta a Ing. arch. Jaroslav Zdražil z Krajského projektového ústavu Praha. Stavbu realizovaly Pozemní stavby Pardubice. Investorem byla v roce 1977 Ústřední rada odborů. Objekt byl postaven jako zotavovna ROH ve Svatém Petru. O
bjekt zaujme i svým tvarem, připomínajícím zaoceánskou loď. Viz také.
(Zdroj: časopis Krkonoše, Jizerské hory)

 
© vejacv.albums.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma