Reklama: Bezpečnostní schránka Co to je bezpečnostní schránka.
Navigace: Krkonoše > Články > Historie lyžování v Krkonoších

Historie lyžování v Krkonoších


   Webová kamera Humlnet   Bouda pod Sněžkou

Lyžařská expozice, historie lyžování, výroba lyží v Krkonoších:

V rekonstruované barokní budově bývalého jilemnického pivovaru byla otevřena velká lyžařská expozice, mapující historii lyžování v Čechách od samých počátků do roku 1938; viz reportáž Radiožurnálu a Počátky lyžování v Krkonoších. Když hrabě Jan Harrach dovezl z Norska do Jilemnice první lyže a nechal podle nich vyrobit repliky pro své lesní dělníky, patrně netušil, že pokládá základy jednoho z nejoblíbenějších českých sportů: video Lyžaři (Česká televize, Folklorika).

Dobré lyže musí mít také dobré vázání, i když první, tzv. lovecké lyže vázání neměly. O lyžařském vázání natočila reportáž ve vrchlabském muzeu i Toulavá kamera Čt.

Videa: Historie lyžování v Pojizeří - 1. díl; 2. díl;
Lyžníci: Představení "Lyžníci" v podání ochotníků DS J.J.Kolár Poniklá - sehráno v rámci Krakonošových letních podvečerů v Jilemnici. Hru na motivy povídek Jana Buchara sepsal Petr Plichta, režie Petr Plichta a Petr Václavík.

Toulavá kamera: Historie lyžování
Do historie lyžování se vypravíme v libereckém muzeu. Víte, které místo by se dalo nazvat s trochou nadsázky první sjezdovkou u nás? Nebyl to žádný krkonošský svah, první milovníci ski Josef Rössler Ořovský a jeho bratr se totiž v roce 1887 pustili dolů Václavským náměstím.

24. březen 1913 je datem prohraného boje osamělého sportovce s tvrdou krkonošskou přírodou. Poblíž Zlatého návrší ve druhém kole VIII. mezinárodního lyžeckého závodu distančního na 50 km skonal Bohumil Hanč, skvělý lyžař, sedminásobný mistr zemí Koruny české. 

Zajímavost:
Skládací lyžařské brýle (časopis Krkonoše - Jizerské hory, 3/2012, autor Jiří Bašta)



 

 
© vejacv.albums.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma