Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida
Navigace: Krkonoše > Krkonošská videotéka: filmy, videa, prezentace > Krkonošská videotéka: Čt: Události v Krkonoších (30.10.2009 - 20.12.2013)

Krkonošská videotéka: Čt: Události v Krkonoších (30.10.2009 - 20.12.2013)

 
     Špindlerova bouda  Ilustrační foto Jaroslav Veselý

Česká televize - Události v regionech:

Česká televize do pořadu Události v regionech poměrně často zařazuje reportáže z Krkonoš a Podkrkonoší. Tyto krátké reportáže mohou být i s odstupem času zajímavé a mohou dokladovat dění v našich nejvyšších horách.   

20.12.2013: Lanovka na Sněžku
Kabinová lanovka na Sněžku je v provozu (zatím pouze na Růžovou horu)

2.12.2013: Vyšetřování pádu lanovky
Do Špindlerova Mlýna dorazili vyšetřovatelé Drážní inspekce. Ti by měli rozhodnout, o jaký druh lanovky se podle zákona jednalo a jestli měl majitel všechna potřebná povolení k jejímu provozu.

29.11.2013: V Česku se opět lyžuje
První lyžaře přivítala krkonošská Černá hora, na které leží až padesát centimetrů hlavně umělého sněhu.

19.11.2013: Záchrana z lanovky
Záchranu pasažérů z lanovky dnes na Černé hoře společně nacvičovali záchranáři z Čech a z Polska. Právě Poláci tvoří asi třetinu všech návštěvníků Krkonoš. Hasiči a členové Horské služby ukázali, že si umí poradit i v extrémních podmínkách.

18.11.2013: Lanovkou na Sněžku už letos
Lanovka na Sněžku má po dnešku za sebou první velkou zatěžkávací zkoušku. Projektanti dnes celý den testovali, jak bude celé zařízení fungovat v běžném provozu.

18.11.2013: Zkušební provoz nové lanovky na Sněžku
První turisty vyveze nová lanovka na nejvyšší českou horu zřejmě už letos. Práce na výstavbě skončily o 3 měsíce dřív, než se plánovalo.

11.11.2013: Lyžařské areály finišují s přípravami na zimní sezónu
Vlekaři potřebují na přípravy ještě týden až dva. Na pilno mají třeba v Harrachově, kde začali před pár dny.

7.11.2013: Cesta do Špindlerova Mlýna bezpečnější
Padající kameny i polámané stromy. Průjezd silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna bývá, zvlášť v zimě, asi nejdobrodružnější částí cesty za lyžováním. Teď by se to mělo změnit.

16.10.2013: Strážci Krkonoš jsou v terénu a sundávají informační tabule
Dřevěné výrobky chtějí ochránit před sněhem.

9.10.2013: Lanovka jede
Lanovka na Sněžku se dnes znovu rozjela. I když zatím jenom na zkoušku. Od loňského září musejí turisti kvůli stavbě nové dráhy stoupat na nejvyšší český vrchol pěšky.

1.10.2013: Krkonoše jako na dlani
Téměř všechny zajímavosti krkonošské přírody jen na pár stech metrech, a ještě k tomu uprostřed města – to je výsledek proměny zahrad kláštera ve Vrchlabí.

2.9.2013: Konec školičky
Dosud nejvýš položená základní škola v Česku se dnes neotevřela. Radnice v Malé Úpě v Krkonoších už dál nemohla provoz tamní malotřídky dotovat.

14.8.2013: Krachující horské penziony
V Krkonoších přibývá penzionů, kterých se majitelé snaží zbavit, nebo je rovnou zavírají.

14.8.2013: Penzionů v Krkonoších ubývá
Pro obce i místní lidi, kteří jsou právě na penězích od turistů závislí, to je stále větší problém. Hlavně proto, že když tu návštěvníci jednou narazí na zavřené dveře, už se většinou nevrátí.

31.7.2013: Budoucnost Janských Lázní je stále nejistá
Ani po dvou měsících působení nového ředitele se situace v léčebně nezlepšila a stále není jasné, co si s tím chce nové vedení počít.

2.7.2013: Po stopách povodně
Je to právě měsíc, co Česko zasáhly povodně. Třeba na Trutnovsku jsou jejich následky zřejmé ještě dnes. Voda tu udeřila náhle a s nebývalou silou. Největší škody napáchaly malé horské potoky.

27.6.2013: Státní Janské Lázně začaly propouštět
Jejich ředitel Josef Šimurda ovšem slíbil, že dětská léčebna Vesna, o jejímž uzavření uvažoval v květnu odvolaný ředitel Roman Koudele, zůstane zachována.

25.6.2013: 
Povodňové ohrožení od rána vodohospodáři hlásili i na Labi pod Špindlerovým Mlýnem a později i na nižších částech řeky.
Voda se tam ale naštěstí udržela v korytě a škody nezpůsobila.

22.6.2013: Do Krkonoš se vrátili nosiči
Tradiční řemeslo, které z nejvyšších českých hor před půl stoletím zmizelo, dnes provozuje jen pár nadšenců, a dokonce v něm soutěží.

18.6.2013: V Krkonoších se ještě drží sníh
Kdo by se chtěl v současných vedrech ochladit trochu víc, může vyrazit třeba na hory. I v Krkonoších sice dnes teploty překonaly třicítku, přesto tu ale můžou turisti ještě i dnes narazit na doslova ledové překvapení.

14.6.2013: Krkonoše lákají na letní slevy
Vlekaři a hoteliéři v Krkonoších lákají turisty na léto. Letos pro ně připravili novinku - takzvaný Tourpas, permanentku na lanovky a další atrakce v okolí Černé hory a Pece pod Sněžkou.

4.6.2013: 
Velké škody povodně způsobily rovněž v Krkonošském národním parku
Poničeny jsou turistické cesty i koryta horských potoků a říček.

3.6.2013: Bahno a kamení se valí do Svobody nad Úpou
Povodňová vlna tu zaplavila desítky domů a úplně odřízla hlavní tah do Pece pod Sněžkou. Silnici do Janských Lázní zase změnila doslova v koryto řeky.

13.5.2013: 
Krkonošskému národnímu parku je 50 let
Vyhlášen byl v polovině května 1963, rozlohou je ještě o něco větší než Praha a je jediným místem v Česku, kde můžou turisti zdolat hory vyšší než 1 500 metrů nad mořem. Ročně ho navštíví miliony lidí.

3.5.2013: Rýchorská bouda, kterou KRNAP kvůli ztrátovosti vloni uzavřel, znovu funguje
Počítá se i s ekologickým programem pro školy.

22.4.2013: Krkonoše otevřené turistům
V nejstarším českém národním parku v Krkonoších platí volnější pravidla pro turisty už tři roky. A zkušenosti strážců parku jsou většinou pozitivní.

24.2.2013: Krkonoše jinak: Obujte sněžnice a vydejte se do terénu
Kdo chce Krkonoše poznat jinak než drtivá většina turistů, může do terénu vyrazit se správci národního parku. Ti pro návštěvníky několikrát do roka připravují speciální túry, jejichž cílem je seznámit zájemce s krkonošskou přírodou. Tentokrát se výprava zaměřila na sníh a laviny.

20.2.2013: Těžba plynu v Podkrkonoší stále hrozí
Ministerstvo životního prostředí totiž nesplnilo slib zdejším starostům, že vyhlásí moratorium, které těžaře zastaví. Ani po roce protestů tak nemají místní lidi větší jistotu, než na začátku.

17.2.2013: Noc polárníka
Noc polárníka je teď možné zažít v Krkonoších. V neobvyklém hotelu ve sněhu a na sněhu, který štáb České televize objevil vysoko nad Špindlerovým Mlýnem.

4.2.2013: Výprava za krkonošskými netopýry
Po roce se otevřely opuštěné štoly v Herlíkovicích. Pokud vás tento druh obratlovců zajímá, můžete shlédnout zajímavý dokumentární film s českým dabingem Netopýři a lidé (Francie 2009, 51 minut); viz také článek Radko Táslera Herlíkovické štoly (časopis Krkonoše - Jizerské hory 2/2013); fotografie k článku.

4.12.2012: Stovky nových apartmánů v Krkonoších;
Zájem lidí o vlastní apartmán na horách znovu roste. A tak se zahajují i projekty, které investoři odkládali celé roky. Změnit se má tvář skoro všech větších středisek. A někdy i přes odpor místních lidí.

9.11.2012: Krkonoše rozšiřují nejvyšší zónu ochrany;
Správa národního parku navrhla Ministerstvu životního prostředí rozšíření 1. zóny skoro o dva a půl tisíce hektarů. Turisti i chataři budou muset počítat s novými omezeními. Podle vedení parku za to ale krkonošská krajina stojí.

22.10.2012: Lanovka na Sněžku před zimou finišuje;
Roste horní stanice a betonují se sloupy, které mají budoucí dráhu podpírat. Dělníci musí stihnout co nejvíc, dřív než do hor přijde zima.

27.9.2012: Vlci v Krkonoších;
Ve východní části hor si jich všimli místní lidé. Vlci k nám zřejmě přišli přes Polsko ze Saské Lužice. Že by se tu ale usadili natrvalo, je podle odborníků málo pravděpodobné.

10.9.2012: Nejmenší škola v Česku;
Asi nejmenší školu v Česku mají v krkonošské Malé Úpě. Chodí tam jenom šest dětí. Letos poprvé se škola bude muset obejít bez dotací z krajského úřadu, který jí nízký počet žáků kompenzoval.

3.9.2012: Kudy pěšky na Sněžku;
Lanovka na Sněžku včera večer vyjela naposledy. Pěší turisté zase začali objevovat dávno zapomenuté cesty na vrchol nejvyšší české hory.

1.8.2012: Bourání lanovky na Sněžku
V Krkonoších začali dělníci s odstraňováním 63 let staré lanovky. Byla nejstarší v Česku.

16.7.2012: Pivo z hor
Na krkonošské Luční boudě se bude vařit pivo. Podle majitelů bude zdejší pivovar nejvýš položený v Evropě. První půllitry chtějí hostům natočit už začátkem srpna.

12.7.2012: Po krkonošské Jantarové cestě se bude chodit mnohem lépe
Ochranáři ji tradiční metodou obnovují, společně s Poláky.

7.7.2012: Nové turistické cesty ve Špindlerově Mlýně;
Trojice nových turistických cest pro méně náročné nebo handicapované návštěvníky přibyla na mapě Špindlerova Mlýna a okolí.

4.7.2012: Kamenná rozhledna na krkonošské hoře Přední Žalý má nový kabát
Kvůli havarijnímu stavu prošla celkovou rekonstrukcí.

2.7.2012: Konec nejstarší lanovky v České republice
2.9.2012 byl ukončen provoz sedačkové lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Na této zprávě není nic nového, přesto je hodná naší pozornosti. Je to nejstarší lanovka u nás a její příběh je více než zajímavý. Unikátní technické dílo dokázalo v drsných horských podmínkách sloužit čtyřikrát déle, než jeho konstruktéři předpokládali. Starou lanovkou na Sněžku se naposledy vydal s kamerou i David Macháček.

28.6.2012: Unikátní nálezy v krkonošské Medvědí jeskyni
Speleologové našli stovky kostí pravěkých zvířat.

14.6.2012: Hornický skanzen v Krkonoších
Poslední dochovaný důl na černé uhlí v Krkonoších bude přístupný veřejnosti. V dole Jan Šverma nedaleko Žacléře, který je i národní technickou památkou, chce skupina nadšenců otevřít hornický skanzen začátkem prázdnin.

14.5.2012: Lanovka na Sněžku končí
Horní úsek nejdéle sloužící lanové dráhy v Česku se v neděli večer zastavil. V jeho trase teď začne stavba nové lanovky. Ta by se měla znovu rozjet za dva roky.

31.1.2012: Pololetní vysvědčení na sněhu
Děti z Malé Úpy v Krkonoších nedostaly vysvědčení ve třídě jako v jiných školách. Dojít si pro ně musely na snežnicích.

14.9.2011: 
Nebezpečný úkryt před bouřkou v Krkonoších 
Sruby, které na hřebenech Krkonoš staví správci národního parku, aby se turisti měli kam schovat před nepřízní počasí, mohou být nebezpečné. Nejsou totiž chráněné proti blesku a za bouřky by je proto lidé vůbec neměli používat.

12.7.2011: Velký nápor turistů přidělává starosti strážcům Krkonošského národního parku
Například jen na Sněžku se denně vypraví až deset tisíc návštěvníků. Polská strana už proto na některých trasách vyhlásila omezení a i čeští turisti by s nimi měli počítat.

3.1.2011: V Krkonoších se mluví rusky
Pouze článek. Špindlerův Mlýn – Zatímco většina Čechů se po svátcích vrátila z hor do práce a jejich nápor na sjezdové tratě a hotely opadl, v lyžařských areálech Krkonoš je vystřídali Rusové. České hory objevili teprve nedávno. Pouze článek, video Čt zrušila.

15.11.2010: 
Moderní Labská bouda nese jméno po původním hostinci;
Pouze článek, video Čt zrušila.

30.10.2009, Čt Studio 6: Vrátil se rys ostrovid do Krkonoš?
Radek Drahný, Evžen Kůs.

Po obědě.pps

 


 
© vejacv.albums.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma