Reklama: Bezpečnostní schránka Co to je bezpečnostní schránka.
Navigace: Krkonoše > Články > Vánoce - betlémy a koledy v Krkonoších, Podkrkonoší, ale i jinde v Česku

Vánoce - betlémy a koledy v Krkonoších, Podkrkonoší, ale i jinde v Česku


   Unikátní Kamenný betlém u Erlebachovy boudy v Krkonoších  foto: Jaroslav Veselý

   V blízkosti betlému stojí Kaple sv. Františka z Assisi se sochou sv. Františka 
   Historie Kaple sv. Františka u Erlebachovy boudy  Fotogalerie
   František z Assisi, viz také krátký film České televize z cyklu Světci a Svědci  

I když je encyklopedie, kterou si právě prohlížíte, věnována našim nejvyšším horám, článek o Vánocích je tak trochu výjimkou. V historii českých Vánoc se nestavěly jen betlémy, vznikaly také koledy a vánoční hudba. Proto je zde téma Vánoc pojato šířeji a trochu přesahuje vymezený rámec této encyklopedie. Vzhledem k tématu to snad nebude na škodu.

 

Krásné a požehnané Vánoce 2021

Vánocům předchází Advent - video. O tajemných adventních postavách vypráví také video Toulavé kamery Čt, nazvané Advent v Kouřimi. Děti i dospělí se mohou potěšit s adventním kalendářem České televize. Děti si navíc mohou zpestřit Vánoce pohádkami (více než 100 pohádek). Viz také Internetová televize Stream  Významné prosincové dny: 4.prosinec - Svatá Barbora - video; 6.prosinec - Svatý Mikuláš - video; viz také24.prosinec - Štědrý den - video; 25.prosinec - Boží hod vánoční, viz také; 26.prosinec - Svatý Štěpán - video; 31.prosinec - Silvestr a Nový rok. Zajímavost: Pravoslavné Vánoce.

Betlémská hvězda: Už 400 let astronomové marně řeší záhadu betlémské hvězdy, která podle pověsti přivedla mudrce z východu k jesličkám s narozeným Ježíškem. Co o ní víme: Betlémská hvězda a GiottoTAJEMSTVÍ BETLÉMSKÉ HVĚZDY ROZLUŠTIL ASTRONOM A MATEMATIK KEPLERBetlémská hvězda. Byla to kometa, supernova? Anebo něco úplně jiného? Po stopách hvězdy Betlémské; viz také Toulavá kamera ČT: Tři králové a video z cyklu Naše tradice.

Betlémy, vánoční koledy a vánoční hudba vznikaly na základě příběhu o lásce a naději, příběhu o narození Ježíše Krista. Toulavá kamera České televize natočila o této biblické události krásné video nazvané Vánoční příběh; viz také Výstava Panny Marie. Kromě Vánočního příběhu se také můžete podívat na životní příběh a odkaz Marie z Magdaly v pořadu České televize Tajemství jeskyně. A pokud máte rádi Vánoce, můžete se s Českou televizí zamyslet nad tím, jaké jsou kořeny našich Vánoc, co všechno do nich vkládáme a co od nich očekáváme: Vánoce z cyklu Znamení a rituály; Zajímavý je také článek Ježíšek se kdysi narodil v každém srdci (Krkonošský deník). O jedné z nejdůležitějších pamětihodností Prahy, sošce, opředené mnoha legendami a mýty, za níž putují statisíce věřících z celého světa vypráví dokument Pražské Jezulátko.

Vánoce v Krkonoších a Podkrkonoší:



Uvnitř krkonošských chalup se první betlémy začaly stavět na počátku 19.století. Materiálem pro jejich výrobu bylo dřevo z místních lesů. Vyřezané figurky betlemáři barvili. Betlémy byly co do počtu figurek velmi rozsáhlé a často zabíraly i celou jednu stěnu světnice. Charakteristikou krkonošských betlémů je, že jsou často mechanické - pohyblivé. Typickou ukázkou takového betlému je krásný mechanický Metelkův betlém v Jilemnici, který obsahuje na 350 postav. 

Jilemnice
Krkonošské muzeum v Jilemnici

Betlémská mechanika (Jiří Bašta, časopis Krkonoše - Jizerské hory, 12/2005): Ve finále prohlídky Krkonošského muzea v Jilemnici návštěvníky dojímá betlém řídícího učitele Jáchyma Metelky (1855–1942). Poněkud se vymyká z řady lidových prací, protože autor byl spíše pozorovatelem lidového umění už oslabeného průmyslovou výrobou. (Metelka se podílel na organizaci národopisné expozice jubilejní výstavy v roce 1891. Předměty vyslané reprezentovat Jilemnicko se staly základem zdejších muzejních sbírek.) Předsevzal si vytvořit podle betlémů, které o Vánocích vídal po chalupách, dokonale harmonickou esenci krkonošských Vánoc. Scénu osadil 350 figurkami, z nichž 142 je pohyblivých. Dohromady vykonávají 350 různých pohybů. Hodnotu výtvarně i technicky originálního betléma zvyšuje, že se kompozice a mechanismus dochovaly v zásadě netknuté, nepočítáme-li běžné opravy, při nichž se některý materiál (např. provázky) musí vyměnit.

Betlém je usazen na konstrukci z dřevěných hranolů. Veškerý pohyb obstarává jediné válcové závaží zavěšené na řetězu, přes ozubené kolo brzděné protizávažím. Rotační pohyb se od hnací osy k jednotlivým figurkám přenáší většinou pomocí provázků, vedených přes dřevěné kladky. Ty mají často podobu válečků o několika drážkách různého průměru, z nichž byla vybrána nejvhodnější jednak vzhledem k požadované frekvenci pohybů, jednak podle úhlu náběhu provázku. Drážky jsou často ručně vrubované nožem, aby neprokluzovaly. Složitější pohyby jednotlivých figurek obstarávají páky, které například převedou rotační pohyb na přímý a kmitavý. 


Čt - Toulavá kamera - Metelkův betlémŽivotopis Jáchyma Metelky;

Zajímavý je také Jizerský betlém ve Vysokém nad Jizerou. Posuďte sami!
Čt - Toulavá kamera - Jizerský betlém  Františka Vodseďálka. A také bychom neměli zapomenout na Novopacký betlém 

Betlémy mimo Krkonoše, koledy a vánoční hudba:


 

Česká mše vánoční

Pokud vás prohlídka krkonošských betlémů zaujala, můžete si prohlédnout ještě jeden "hudební betlém", jehož původ sice není v Krkonoších, ale časem se stal symbolem českých vánoc. Jde o Českou mši vánoční, slavnou skladbu Jakuba Jana Ryby s obrázky malíře Josefa Lady, v překrásném animovaném filmu, který Česká televize natočila v roce 2007.
Odkaz na stránku s filmem (42 minut)    Životopis Jakuba Jana Ryby 
Co předcházelo sebevraždě Jakuba Jana Ryby 
Za Rybou a jeho varhany se do Rožmitálu sjíždějí zdaleka
Čt - Toulavá kamera - Rybova mše 

Noc pastýřů
Inscenace Noc pastýřů, pojednává o těžkém životě Jakuba Jana Ryby a o zrodu jeho slavné pastorální České mše vánoční. 

Jak je uvedeno výše, Česká mše vánoční je v animovaném filmu České televize doplněna obrázky Josefa Lady. Nebylo by tedy správné nezmínit se o této významné osobnosti českého malířství. Vždyť české Vánoce byly často tématem Ladových obrazů. 
Život a dílo Josefa Lady v datechJosef Lada - životopis;
Čt - Toulavá kamera - Památník Josefa LadyLadův kraj

Betlémy se v českých a především moravských domácnostech stavěly daleko dříve než vánoční stromky. Podívejte se na video Čt Betlémáři, o řezbářích z Třešti a narození Ježíše Krista a také na videa Kde se vzaly betlémy? a Není betlém jako betlém.

A protože k tradici vánoc patří nejen betlémy, ale také písně a koledy, můžete si poslechnout vánoční píseň Půlnoční v podání Václava Neckáře. A pokud chcete koled víc, můžete si o Vánocích naladit Rádio Koleda.  Nezapomeňte se také podívat na pořad České televize Vánoční posezení u muziky, s vyprávěním o vánočních zvycích se známými hosty z oblasti divadla a hudby nebo na vánoční příběh plný písniček a koled Štědrý den bratří Mánesů. Zajímavý je také článek o historii vánočního stromku.

Lidé nevytvářeli betlémy jen v Krkonoších. Prostřednictvím odkazů v tomto článku se můžete seznámit také s betlémářskou tradicí na Šluknovsku, Velešínským betlémem a s největším lidovým mechanickým betlémem na světě, zapsaným v Guinnessově knize rekordů, známým jako jindřichohradecké Krýzovy jesličky. Pokud se z jižních Čech přesuneme trochu na severozápad do Chomutova, můžeme si v tamním muzeu prohlédnout sice zatím málo známý, ale také unikátní betlém pana Josefa Fialy; O betlému; Fotogalerie a video;

Čt - Toulavá kamera - Betlémy 
Čt - Toulavá kamera - Expozice betlémů
Čt - Toulavá kamera - Krýzovy jesličky  
Čt - Toulavá kamera - Betlémy Niederlandu
Čt - Toulavá kamera - Velešínský betlém  
Čt - Toulavá kamera - Příbramští betlémáři 
Čt - Toulavá kamera - Betlémy ve Stodůlce 
Čt - Toulavá kamera - Velký betlém v Horní Lidči
Čt - Toulavá kamera - Skříňový betlém
Čt - Toulavá kamera - Velhartický řezbář
Čt - Toulavá kamera - Betlémář Jaroslav Beneš 
Čt - Toulavá kamera - Řezbář - o zajímavé kopii betlému Matyáše Bernarda Brauna
Čt - Hvězda Betlémská - slavná a stále živá tradice lidového betlémářství na Plzeňsku

Raritou mezi betlémy je Bezdružický betlém - největší skleněný betlém na světě, vážící 3,5 tuny. 
Čt - Toulavá kamera - Zámek Bezdružice

Ve sklářském ráji, v Železném Brodě se vyráběly skleněné figurky, které se staly základem skleněných betlémů, o kterých je další reportáž Toulavé kamery Čt. 

Protikladem masivního skleněného betlému nebo kamenného betlému u Erlebachovy boudy jsou betlémy ze šustí, z papíru nebo z proutí:

Čt - Toulavá kamera - Betlémy
Čt - Toulavá kamera - Betlémy ze šustí 
Čt - Toulavá kamera - Ozdoby ze šustí 
Čt - Toulavá kamera - Skleněné ozdoby
Čt - Toulavá kamera - Papírové betlémy 
Čt - Toulavá kamera - Papírové Vánoce 
Čt - Toulavá kamera - Košíkářka
Čt - Toulavá kamera - Betlémy manželů Kabátníkových 
Čt - Toulavá kamera - Betlémy ve skořápce 

Česká televize - Sušický betlém
Díky místním nadšencům mohou od roku 2004 tisíce lidí obdivovat nádhernou repliku dávno ztraceného unikátního betlému.

Stavění betlémů má u nás více než čtyřsetletou tradici a každý z nich má svou historii. O betlemářské tradici natočila Česká televize reportáž nazvanou Pojďme spolu za betlémy

Součástí vánoční výzdoby bývá často rostlina lidově nazývaná Vánoční výzdoba. Čt - Toulavá kamera - Rostlinná vánoční výzdoba 

Zajímavosti:

Čt - Perličky z Poniklé
Čt - Toulavá kamera - Vánoční perníčky
Čt - Toulavá kamera - Prskavky
Čt - Toulavá kamera - Vánoční zvyky
Čt - Toulavá kamera - Foukané ozdoby
Čt - Toulavá kamera - Historie vánočních ozdob
Čt - Toulavá kamera - Ozdoby ze slámy 
Čt - Toulavá kamera - Vánoční ozdoby z Vizovic 
Čt - Toulavá kamera - Vizovické pečivo
Čt - Toulavá kamera - Ozdoby ze Vsetína
Čt - Toulavá kamera - Řezbářka Olga Široká 
Atmosféru Vánoc vám navodí návštěva u řezbářky Olgy Široké v Seči na Chrudimsku.
Čt - Toulavá kamera - Muzeum betlémů a podmalby; www.papirove-betlemy.cz 
Čt - Toulavá kamera - Svíčky z Rokytníku 
Čt - Toulavá kamera - Svíčkárna v Šestajovicích
Čt - Toulavá kamera - Vánoční zvyky v podhůří Jizerských hor
Čt - Toulavá kamera - Třeboňský kapr 
Ve většině českých rodin nesmí chybět na štědrovečerním stole vánoční kapr. A právě o něm je tato reportáž.
Čt - Toulavá kamera - Sběratelka vánočních motivů 
Čt - Toulavá kamera - Vánoční výstava v Betlémské kapli 
Čt - Toulavá kamera - Vánoce ve skanzenu v Zubrnicích 
Čt - Toulavá kamera - Vánoce ve skanzenu (v Přerově nad Labem)
Čt - Toulavá kamera - Matějovy františky 
Čt - Toulavá kamera - Vánoční Rabí 
Čt - Toulavá kamera - Třebíz - Vánoce časů minulých v Cífkově statku
Čt - Toulavá kamera - Vánoční svícny 

Tradice Vánoc je také spjata s pečením vánočního cukroví. Pokud se chcete inspirovat, podívejte se na stránku Recepty.cz, kde najdete 260 receptů na vánoční cukroví. Také můžete poslat přátelům vánoční pohlednici. A pokud máte starost o své zdraví, můžete se podívat na pořad z archivu 
České televize - Tep 24, o vlivu Vánoc na zdraví člověka - přejídání, diety, alkohol.

= Další vánoční reportáže Toulavé kamery, videa a zajímavosti - zde =

 
© vejacv.albums.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma