Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida
Navigace: Krkonoše > Články > Kaple, kapličky, zvonice a zvoničky v Krkonoších

Kaple, kapličky, zvonice a zvoničky v Krkonoších

    foto: (c) Jaroslav Veselý; 8/2010    Kaple Sv. Františka z Assisi u Erlebachovy boudy

Většina kapliček a zvoniček v Krkonoších sloužila jak církevním, tak světským účelům, při ohlašování požárů nebo živelných pohrom. Za zmínku např. stojí kaple Sv. Alžběty se skleněným zvonem (1916) v Harrachově a v Obřím dole (v kapličce je informace o přírodní katastrofě, která se udála 29.7.1897. Mohutné deště tehdy uvedly do pohybu zemní laviny, které v Obřím dole usmrtily 7 obyvatel, včetně členů nosičské rodiny Mitlöhnerů), rotundovitá kaple Sv. Vavřince na Sněžce - virtuální prohlídka, symbolická kaplička v Modrém sedle u Luční boudy. Kaplička nedaleko Luční boudy, upravená v roce 1957, je nejenom památníkem obětem hor, ale i pietní vzpomínkou a především varováním před zrádností horského počasí. Památník obětem hor - připomíná špatnou pověst, jaké se tato oblast v hřebenové partii Krkonoš "těší" zásluhou častých mlh, náhlé změny počasí a sněhových bouří. Sedlo mezi Luční a Studniční horou se v historii stalo osudným řadě lidí. Prožili tu svoji poslední chvilku než umrzli. Jen od roku 1935 zahynulo v Krkonoších přes 50 osob a v lavinách našlo za uplynulých 300 let smrt přes 70 lidí; viz také Bialy Jar.  
Zajímavá je také kaplička v Peci pod Sněžkou. V kapličce je zvláštní oltář s Pannou Marií, která drží v ruce srdce s trnovou korunou.
(Zdroj: Encyclopedia Corcontica; Správa KRNAP; 2003; Krkonošská sezona;2010; Český rozhlas - Radiožurnál)

Velmi hezká je kaple Sv. Františka z Assisi u Erlebachovy boudy (interiérvideo), při horské silnici spojující Špindlerův Mlýn s hotelem Špindlerova bouda. V blízkosti kaple se nachází velmi zajímavý kamenný betlém - foto.

Zajímavá je také zvonkohra na kostele sv. Josefa v Dolním Dvoře - mapa. Zvonkohra byla vyrobena ve známé umělecké dílně paní Ditrichové v Brodku u Přerova a 7.5.1995 byla umístěna na roh zdejšího kostela. Zvonkohra hraje denně ve všední dny  v 10 a v 17 hodin, v sobotu a v neděli ještě i ve 12 hodin. Zaznívají vždy tři nebo čtyři krátké melodie a program se v průběhu roku pětkrát mění v závislosti na ročních  obdobích. Navíc je přidána speciální série pro období vánoc a Nového roku. (Zdroj: www.hory-krkonose.cz) 

Odkazy:

Nadšenci pomáhají Krkonoším. Ze zřícenin budují kaple i kostely;

Více o kapli sv. Františka u Erlebachovy boudy


 

 
© vejacv.albums.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma